Ειρήνη Βονιτσάνου: Ο Χαράλαμπος Καλός με έπεισε για το όραμά του για την Λευκάδα

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος της “Σύγχρονης Λευκάδας” κ. Ειρήνη Βονιτσάνου μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Radio Prisma 91.6 και στον Παναγιώτη Κουνιάκη για την απόφασή της να συστρατευθεί στο πλευρό του κ. Χαράλαμπου Καλού στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είχες ποτέ στο πίσω μέρος του μυαλού σου την ενασχόληση με τα κοινά ή σε έπεισε ο Χαράλαμπος Καλός.

Μια μερίδα ανθρώπων γνωρίζει την παρουσία μου με ένα δημόσιο λόγο ήδη από το 2010 στη Λευκάδα. Ξεκίνησα να αρθρογραφώ στην εφημερίδα «Η Λευκάδα Χαλαρά» κι ακόμη κι όταν λόγω της δουλειάς μου έφυγα εκτός Λευκάδας, αναγκαστικά γιατί δουλεύω σαν αναπληρώτρια στην ειδική αγωγή, συνέχισα να διατηρώ αυτή τη στήλη στην μηνιαία εφημερίδα του Θωμά του Κρητικού τότε. Μετά ήρθε το MyLefkada, όπου κι εκεί είχα ένα δημόσιο λόγο, ρεπορτάζ για σημαντικά θέματα που αφορούν το νησί κι επίσης από το 2011 δραστηριοποιούμαι σε μια μικρή συλλογικότητα, όπως είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατυστόμων. Οπότε δεν είναι ξαφνικό το ενδιαφέρον μου αλλά σαφέστατα ο καταλυτικός παράγοντας στο να συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές είναι ο Μπάμπης ο Καλός. Τον γνώρισα τυχαία ένα βράδυ σε μια παρέα πριν τέσσερα χρόνια και μου έκανε τρομερή εντύπωση η συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Χαίρομαι που αυτός ο άνθρωπος αποφάσισε τη δεδομένη χρονική στιγμή να κατέβει ως επικεφαλής μιας παράταξης. Και πέραν του προσωπικού, που εγώ μπορεί να τον θεωρώ έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο, είναι και ένας άνθρωπος που έχει μια σταθερή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στα δημοτικά συμβούλια σε σημαντικά θέματα.

Ποιο ήταν το κίνητρο; Τι σε έκανε να πειστείς; Πιστεύεις ότι πράγματι κάτι μπορεί να αλλάξει;

Το να μεμψιμοιρούμε και το να μην κάνουμε τίποτα είναι το μόνο εύκολο. Θεωρώ ότι πρέπει να φύγουμε από το μικρόκοσμό μας και να ενδιαφερθούμε για ότι συμβαίνει γύρω μας, για τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά, που μπορεί να μας θυμώνουν ή που μπορεί να τα βλέπουμε και να σιωπούμε, να μην κάνουμε τίποτε. Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να διεκδικούμε κάποια πράγματα που θεωρούμε σημαντικά για τη δική μας τη ζωή και τη ζωή των παιδιών μας. Με ρωτάς γιατί τώρα. Ο κύριος Καλός με πείθει, με πείθει με το όραμά του για τη Λευκάδα, έχει το καλό ότι ακούει αυτό που έχεις να τους πεις αν είσαι εξειδικευμένος στο αντικείμενό σου, αν έχεις εμπειρία σε πάνω σε ένα αντικείμενο, θα το εξετάσει και θεωρώ ότι οι κινήσεις του είναι πολύ σωστές.

Για μένα το ότι πήγε στα Τρίκαλα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι κάτι πολύ απλό, προφανώς δεν βγήκε τη χαμένη Ατλαντίδα, όμως έκανε κάτι που κανείς δεν το έχει κάνει και είναι το πιο απλό. Δηλαδή να ρωτήσουμε να μάθουμε πως κάποιοι τα κατάφεραν. Κι εκεί είναι το ζητούμενο. Όταν βλέπουμε ότι στα Τρίκαλα τα έχουν καταφέρει, στην Τήλο, που είναι ένας πολύ μικρός τόπος έχουν αξιοποιήσει πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να μπορούν τα Τρίκαλα, για να μπορεί η Τήλος, για να μπορεί η Ανάβρα παλιότερα σημαίνει ότι γίνεται. Άρα εμείς κάτι κάνουμε λάθος. Πρέπει κι εδώ να δούμε πως μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιους τομείς σε ένα καλό επίπεδο. Και φυσικά είναι το νέο που κομίζει. Μιλάει για πιο σύγχρονα πράγματα που στην Ελλάδα του 2020 είναι μονόδρομος.

Νομίζω ότι δεν γίνεται να μην μιλάμε για την τεχνολογία όταν όλα πλέον γίνονται μέσω της τεχνολογίας. Διάβαζα πριν ένα άρθρο για το μάρκετινγκ στον τουρισμό που έλεγε ότι το 75% των ανθρώπων που θέλουν να επιλέξουν σε ποιο προορισμό θα πάνε διακοπές, να επιλέξουν που θα μείνουν, να κλείσουν το κατάλυμα που θα μείνουν, τα κάνουν όλα μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους. Άρα δεν μπορούμε εμείς σαν Λευκάδα να συγχρονιστούμε με όλους τους υπόλοιπους, με την παγκόσμια πραγματικότητα; Δεν γίνεται να μην μιλάμε για τις νέες τεχνολογίες. Το θεωρώ αυτονόητο. Όχι μόνο για τον τουρισμό. Γιατί πολλοί στη Λευκάδα δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ψωνίσουν, για να πληρώσουν το λογαριασμό τους; Δεν μιλάμε για κάτι που δεν ισχύει. Δεν έχω την απαίτηση να το καταλάβει αυτό ένας ηλικιωμένος που είναι 70 ετών, αλλά και η μαμά μου που είναι στα 60 χρησιμοποιεί τον υπολογιστή πιά, το έμαθε στα 55. Βλέπουμε πια πως όλες οι εφαρμογές που συνδέονται με την εφορία, και άλλες υπηρεσίες είναι όλα μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένων εφαρμογών.

Αν μιλάμε για μια αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας αυτό σαφέστατα είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Είναι και κάτι που πρέπει εμείς ως νέοι να το διεκδικήσουμε. Βρέθηκα τις προάλλες με μια παρέα συνομιλήκων που μου έλεγαν «ωραία είναι αυτά που μας λες ωστόσο ο καθένας έχει μάθει με μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό που μας λες». Εγώ θέλω εμείς οι νέοι, τουλάχιστον, να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Ούτε μπορούμε να ψηφίζουμε με βάση το θείο μας, το συγγενή μας, τις πελατειακές σχέσεις. Προφανώς σαν χώρα έτσι λειτουργούμε αλλά πρέπει κάποια στιγμή, αν θέλουμε κάτι καλύτερο, να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Οπότε όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από τον ίδιο μας τον εαυτό. Να διεκδικούμε κάτι καλύτερο, κάτι που εμάς μας ταιριάζει.Και αν αυτό δεν το κάνουμε εμείς οι νέοι, τότε ποιος; Δυστυχώς βέβαια εδώ στη Λευκάδα νομίζω ότι οι άνθρωποι της ηλικίας μου και λείπουν και δεν βλέπω γενικότερα να είναι πολύ ενεργοί. Πηγαίνουμε σε πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 55 χρόνια. Δεν υπάρχει το κίνητρο, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον; Δεν θέλω να πιστεύω ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της ηλικίας μου είναι όλες στο εξωτερικό, είναι όλες στα αστικά κέντρα. Είμαστε και εδώ πέρα κάποιοι άνθρωποι που έχουμε σπουδάσει, έχουμε επιστρέψει στον τόπο μας και θέλουμε γι’ αυτόν τον τόπο κάτι καλύτερο, κάτι που να είναι και πιο σύγχρονο, κάτι διαφορετικό.

Η επόμενη μέρα μπορεί να αλλάξει μαγικά; Στην δική σας πρόταση τι θα είναι το διαφορετικό; Μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή;

Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι με το μαγικό ραβδάκι και ότι την επόμενη μέρα όλα θα λυθούν, αυτό είναι κάτι ουτοπικό. Μπορούμε όμως να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα τι είναι αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε. Το ζητούμενο είναι να δουλέψουμε επάνω σε προτάσεις. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει συγκεκριμένες προτάσεις μας σε διάφορες εκδηλώσεις που θα γίνουν, ετοιμάζουμε πολλά πράγματα για όσα προτείνουμε. Ρεαλιστικά μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Θεωρούμε ότι είναι στο χέρι μας να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε και την ιστοσελίδα www.sixronilefkada.gr όπου ο κόσμος μπορεί να μας απευθύνει τα ερωτήματά του, να μοιραστεί τις δικές του προτάσεις για τα διάφορα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να συμμετέχει σε ένα ανοιχτό διάλογο τον οποίο εμείς προωθούμε πάρα πολύ.

Για τα ανεπιτήρητα που τόσα έχεις γράψει, υπάρχει λύση που δεν έχει εφαρμοστεί;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει όμως η δημοτική αρχή έμεινε στο να είναι τυπικά καλυμμένη. Δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύση. Απλά είναι ο δύσκολος τρόπος. Γιατί για να βρεις λύσεις πρέπει να εργαστείς, πρέπει να αφιερώσεις ώρες. Όταν αναλαμβάνεις ένα δημόσιο αξίωμα είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις.

Ο κόσμος θέλει να ακούσει για την επόμενη μέρα. Σχετικά με τη συνεργασία. Θεωρείς ότι υπάρχει μαγιά για σύνθεση απόψεων που θα είναι απαραίτητη με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής;

Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να συμβεί. Είναι έτσι το σύστημα που πρέπει να συμβεί. Γενικότερα ακόμη και σε μια παρέα φίλων δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις για όλα τα θέματα. Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να συνεργαστούν και αν πούμε αυτή τη στιγμή ότι δεν μπορεί να γίνει δεν έχουμε και λόγο να διεκδικήσουμε να είμαστε την επόμενη μέρα στο Δημαρχείο. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και αν γίνει σωστά μπορεί να αποφέρει. Θα έχει βέβαια και προβλήματα αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε κι αυτό.

Εγώ επιλέγω να είμαι μαζί με τον Χαράλαμπο Καλό. Είναι ένας άνθρωπος που θα δουλέψει πολύ επάνω σε σημαντικά θέματα, θα επιλέξει τους σωστούς ανθρώπους και πιστεύω πολύ σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: lefkadatoday.gr

 

*Η Ειρήνη Βονιτσάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Είναι 34 ετών. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή. Εργάζεται ως Κοινωνική Λειτουργός στο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Λευκάδας. Αρθρογραφούσε συστηματικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2008 έως την άνοιξη του 2018 ενώ έχει διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Από τον Σεπτέμβρη του 2011 είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμων “Η Κόκκινη Εκκλησιά” ενώ από το φθινόπωρο του 2018 είναι γραμματέας του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Σ.Ε.Ε.Α.Π.Ι.Ν.).

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Αρχείο Δημοσιεύσεων
Μετάβαση στο περιεχόμενο