Ακούστε και διαβάστε τη συνέντευξη του Δημάρχου Λευκάδας στον Prisma 91,6

Την πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη έδωσε ο Χαράλαμπος Καλός μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Δήμο Λευκάδας. Ο Δήμαρχος Λευκάδας μίλησε στον Παναγιώτη Κουνιάκη και στον Prisma 91,6 για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς διαχειρίζεται η νέα δημοτική αρχή το ζήτημα των στερεών αποβλήτων και του Θεάτρου Λευκάδας, στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και στις συνεργασίες της “Σύγχρονης Λευκάδας”, στις πρώτες κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων. Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης από το lefkadatoday.gr καθώς και το ηχητικό:

Την πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη ως Δήμαρχος Λευκάδας έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 10-1-2020 ο Χαράλαμπος Καλός στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη και στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6. Μάλιστα η συνέντευξη συνέπεσε με τα 50α γενέθλια του κ. Καλού, για τα οποία δέχτηκε και μια ευχάριστη έκπληξη στο γραφείο του από τους στενούς του συνεργάτες και φίλους, που όπως είπε βοηθούν και συνδράμουν το έργο της νέας δημοτικής αρχής με ζέση και ανιδιοτέλεια.

Για το ζήτημα των προσδοκιών που έχουν οι δημότες της Λευκάδας και την προσπάθεια που καταβάλλει η νέα δημοτική αρχή για να ανταποκριθεί ο Δήμαρχος είπε «Εχθές που ήταν η πρώτη συνάντηση για το νέο έτος όλων των Αντιδημάρχων είπα ότι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και που συντηρούνται από την πλευρά του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλες και δεν επιτρέπεται να μην τις εκπληρώσουμε, όσο κι αν αυτό μας γεμίζει ευθύνη. Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια ώστε να φανούμε συνεπείς στις υποσχέσεις που δώσαμε. Οφείλω να πω ότι η ανταπόκριση του κόσμου σε διάφορα καλέσματα που έχουμε κάνει και η αμέριστη συμπαράσταση την οποία μπορώ να πω ότι εισπράττω σε καθημερινή βάση τόσο εγώ όσο και οι άμεσοι συνεργάτες μου, μας γεμίζουν δύναμη για να ξεπεράσουμε μια σειρά δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Μην παραγνωρίζουμε, χωρίς να θέλω καθόλου να δικαιολογηθώ, ότι είμαστε μια νέα δημοτική αρχή, ότι λόγω του εκλογικού νόμου έχουμε στη διάθεσή μας έναν σχετικά μικρό αριθμό στελεχών, που έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να διευρυνθεί στο μέτρο του εφικτού, πλην όμως είναι υπόσχεση από τη μεριά της δημοτικής αρχής αλλά κι από μένα προσωπικά να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του κόσμου. Είναι αλήθεια όμως ότι το εισπράττουμε αυτό».

Για τις ζυμώσεις που έγιναν πριν την ανάληψη του δημαρχιακού θώκου και τις συνεργασίες στις οποίες τελικά προχώρησε για την δημιουργία του δημαρχιακού σχήματος ο κ. Καλός ανέφερε «Εμένα η αρχική μου πρόθεση ήταν να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση. Να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, όλες οι δημοτικές παρατάξεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε ένα μίνιμουμ προγραμματικών συγκλίσεων. Τόσο με την παράταξη του κ. Σολδάτου όσο και με την παράταξη του κ. Δρακονταειδή όσο και με την παράταξη του κ. Γληγόρη θα πω ότι αυτό το μίνιμουμ των προγραμματικών συγκλίσεων –και ξέρω πολύ καλά τι λέω- είχε επιτευχθεί, παρά τα γραφόμενα και τα λεγόμενα σε συνεντεύξεις του Σεπτεμβρίου. Πλην όμως διάφοροι λόγοι δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του αρχικού μου πλάνου. Διαφορετικοί λόγοι όμως.

Όσον αφορά το εύλογο αυτό ερώτημα που θέσατε κι εσείς, ότι από τη στιγμή που μια παράταξη, η παράταξη του κ. Δρακονταειδή είχε βγει σχεδόν ανοιχτά, με σαφή όμως προσανατολισμό, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής, θα ήταν και το λογικό να υπήρχε μια πιο άμεση και στενή συνεργασία και συμπόρευση θα πω. Το επεδίωξα. Το επεδίωξα με συγκεκριμένο τρόπο, πλην όμως με μη υπαιτιότητα δική μας, της Σύγχρονης Λευκάδας και της σύμπραξης με την Κοινωνία Πολιτών του κ. Λιβιτσάνου, δεν επετεύχθη αυτή η συμπόρευση. Δεν θέλω να γίνω πιο αναλυτικός αλλά θα πω ότι εγώ δεν απέκλεισα κανέναν, ίσα ίσα που η αρχική μου προσέγγιση, παρότι δεν ήταν 100% αποδεκτή και από δικούς μου ανθρώπους και από το στενό μου περιβάλλον, ήταν να σχηματιστεί μια διευρυμένη «κυβέρνηση» για έναν πολύ απλό λόγο, γιατί τα προβλήματα ήταν και παραμένουν μεγάλα. Και γνώριζα πολύ καλά ότι μόνος μου και με την παράταξη του κ. Λιβιτσάνου δεν μπορούσαμε να το σηκώσουμε το φορτίο αυτό. Εγώ σε κάθε περίπτωση έπρεπε να φτιάξω το σχήμα για να διοικηθεί ο Δήμος. Επιλογές και εναλλακτικές υπήρχαν. Και με την παράταξη του κ. Γληγόρη σε ένα χρονικό σημείο είχαμε έρθει πάρα πολύ κοντά. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη σχηματιζόταν –και το αντιλαμβανόμαστε όλοι- η διοίκηση του Δήμου. Κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρχει η κάθε δυνατή ευρύτερη εκπροσώπηση στο σχήμα το διοικητικό».

Για το αν υπάρχει συμφωνία που σε όλα θα λέει ναι μεταξύ των παρατάξεων Καλού-Σολδάτου και αν θα υπάρξει πρόβλημα στη μεταξύ τους συνεργασία στην περίπτωση που διαφωνήσει η παράταξη Σολδάτου ο Δήμαρχος απάντησε «Είναι γεγονός ότι στα πολύ βασικά ζητήματα υπήρχε μια συμφωνία, όπως π.χ. για το ζήτημα των απορριμμάτων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει μια συναντίληψη σε όλα τα ζητήματα. Όχι, δεν έχουμε αναλύσει όλα τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν. Οφείλω να εξάρω την υπεύθυνη στάση του στο δημοτικό συμβούλιο, όπως επίσης και οι άλλες παρατάξεις έχουν δείξει υπεύθυνη στάση, γι’ αυτό και οι περισσότερες αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι τώρα παίρνονται με διευρυμένες πλειοψηφίες».

Για το αν είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και αν χρειάζονται να γίνουν αλλαγές ο Δήμαρχος απάντησε «Χωρίς δεύτερη σκέψη, ναι. Σχετικά με τη δυσφορία που είπατε ότι έχω κάποιες φορές, θα πω ότι έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι άνθρωπος της πράξης. Θέλω μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να αναλύονται όλες οι πτυχές του οποιουδήποτε ζητήματος και να παίρνονται οι αποφάσεις. Πολλές φορές συζητάμε για το αυτονόητο, αυτό είναι αλήθεια. Αυτό, αρχής γενομένης από όλους μας, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, από εμένα τον ίδιο αλλά και από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να γίνει αποδεκτό γιατί είμαι σίγουρος ότι μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτό. Δεν κερδίζει κάποιος, ο οποιοσδήποτε, δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, να επιχειρηματολογεί σε ήδη αναπτυγμένα επιχειρήματα για να έχει περισσότερο χρόνο είτε στο ραδιόφωνό σας είτε σε άλλα μέσα που μεταδίδουν το δημοτικό συμβούλιο. Ο κόσμος θέλει προτάσεις και λύσεις στα προβλήματά του. Και νομίζω πως πάνω σε αυτόν τον άξονα πρέπει να κινηθούμε. Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας του και μη νομίζετε, μπορεί ο κ. Ρόκκος να είναι από την παράταξή μου αλλά και σε αυτόν γίνονται συστάσεις. Βέβαια ίδια ευθύνη έχουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο».

Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το αν είχε πλάνο δράσης για την επόμενη ημέρα ο κ. Καλός απάντησε κατηγορηματικά ναι. «Και προεκλογικά και ειδικά από την στιγμή που εξελέγην Δήμαρχος ήταν κοινώς παραδεκτό ότι ήταν το Νο 1 πρόβλημα που επηρέαζε τη ζωή σχεδόν όλης της Λευκάδας, γιατί πολύ απλά είχαμε φτάσει στο απροχώρητο. Στο τρίμηνο διάστημα από το εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων μου είχαν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις, πάρα πολλές συσκέψεις, μια πολύ μεγάλη διερεύνηση για όλες τις εναλλακτικές, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση ως δημοτική αρχή σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων μας να έχουμε διασφαλισμένη μια λύση. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ψυχολογική πίεση είχα την ημέρα του Αγιασμού που σημειολογικά επέλεξα να πάω στο Μουσικό Σχολείο και στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Να βλέπεις εκατοντάδες μαθητές, που είναι το μέλλον της Λευκάδας, να σε κοιτάνε στα μάτια και να σου ζητάνε «κάντε κάτι». Ήταν ασύλληπτη η πίεση και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έπρεπε πάση θυσία να δρομολογήσουμε λύση. Και θα πω εδώ ότι προφανώς κι έγινε διερεύνηση όλων των πιθανών λύσεων, αλλά δεν μπορούσαμε να μην σκεφτόμαστε ως υπεύθυνη δημοτική αρχή ταυτόχρονα και την επιβάρυνση την οικονομική που θα είχε η οποιαδήποτε λύση.

Σε συνεννόηση λοιπόν και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος η αρχική πρόταση από τη μεριά τη δική μας, η οποία αρχικώς είχε γίνει αποδεκτή, ήταν η λύση της Κοζάνης. Εν συνεχεία και με κατάλληλες κινήσεις που έγιναν από πολλές πλευρές ενισχυόταν η λύση της Παλαίρου. Ήταν και είναι ασύλληπτα λεπτές οι ισορροπίες. Βλέπεις να υπάρχουν διαστάσεις στην προσέγγιση μεταξύ Υπουργείων, μεταξύ στελεχών του γειτονικού δήμου. Χρειαζόταν άρα πολλοί λεπτοί χειρισμοί και γι’ αυτό το λόγο, αν θυμάστε, δεν προέβαινα και σε καμία δήλωση. Γιατί βδομάδα βδομάδα προστίθετο και κάποιο σημαντικό στοιχείο το οποίο άλλαξε κατά τι την προσέγγισή μας. Παραδείγματος χάριν είχε μνημονευτεί από τον κ. Γληγόρη ότι επειδή στον περιφερειακό σχεδιασμό μπορούσε ο Δήμος Λευκάδας να πάει στον ΧΥΤΑ Παλαίρου υπόλειμμα μέχρι να γίνει το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ. Ε, να μην κοιτάξουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα παράξουμε υπόλειμμα το οποίο θα ήταν αποδεκτό και από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα μας έδινε το ok και από τους φορείς διαχείρισης του ΧΥΤΑ; Σιγά σιγά όμως και λόγω κάποιων αιτημάτων που υπήρχαν από την μεριά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας βλέπαμε ότι θα μπορούσαμε αυτό το υπόλειμμα να γινόταν απόρριμμα. Αυτό αμέσως ήταν μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο σχεδιασμό. Ήταν μια δυναμική διεργασία αυτή που θεωρώ -και νομίζω πως όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αδικεί τον εαυτό του- ότι επετεύχθη η καλύτερη δυνατή λύση».

Σχετικά με το γεγονός ότι η παράταξη Δρακονταειδή υπερασπίζεται τις κινήσεις της γιατί δέχεται κριτική για την καθυστέρηση της λειτουργίας του εργοστασίου, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε εάν όντως η καθυστέρηση οφείλεται σε λάθος χειρισμούς ή σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χρονοδιάγραμμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής έπεσε έξω κάποια έτη, όχι κάποιους μήνες. Υπάρχουν δικαιολογίες πάνω σε αυτό πλην όμως θεωρώ και από συζητήσεις που έχω κάνει και στο Υπουργείο ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε τρέξει νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση ο δεματοποιητής θα χρειαζόταν ως ενδιάμεση λύση αλλά εδώ έγινε αντιληπτό ότι όχι απλώς ενδιάμεση λύση δεν χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή ήταν τόσο μικρό το χρονικό διάστημα με το οποίο κέρδισε χρόνο η προηγούμενη δημοτική αρχή με τη χρήση του δεματοποιητή που ήταν δέκα μήνες, το οποίο και δημοτικοί σύμβουλοι του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου αλλά και αρκετοί πολίτες μεταξύ των οποίων και εγώ παίρναμε διαβεβαιώσεις ότι τα δεμάτια αυτά θα μπορούσαν να αποθηκευτούν σε έναν χώρο -και προφανώς αυτός δεν ήταν ο καταλληλότερος, ας μην γελιόμαστε- τουλάχιστον δύο χρόνια. Στους 10 μήνες αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα που βίωσε όλη η Λευκάδα. Σε περαιτέρω διερεύνηση από επίσημα χείλη μάθαμε ότι αυτή η διαδικασία της δεματοποίησης για να έχει ουσιαστική χρησιμότητα ήταν να δεματοποιούνται απορρίμματα που έχει απομακρυνθεί το οργανικό μέρος, αυτό το οποίο και δημιούργησε το πρόβλημα. Δηλαδή εμείς το συγκεκριμένο χρονικό σημείο και στο συγκεκριμένο στάδιο θα ότι ενδεχομένως και με τις υποδείξεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου προχωρήσαμε σε μια λάθος κίνηση. Όφειλε και το Υπουργείο αυτά τα πράγματα να τα επισημάνει και να τα ξεκαθαρίσει. Και άρα δεν είναι τυχαίο ότι στους 10-11 μήνες άρχισε το πρόβλημα να εμφανίζεται και μάλιστα σε ένα χώρο 500 μέτρα από την πόλη. Άρα θα πω ότι υπήρχαν στο σχεδιασμό αστοχίες, υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα και φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε. Πλην όμως καθότι το εργοστάσιο για τη δημοπράτηση ήταν το τρίτο εργοστάσιο που θα δημοπρατούταν, είναι γεγονός ότι για τα τεύχη δημοπράτησης το Υπουργείο έχει κι αυτό τις ευθύνες του».

Για τις κινήσεις που έκανε η νέα δημοτική αρχή για το ζήτημα των απορριμμάτων και τις επαφές που είχε ο κ. Καλός τόνισε ότι δεν έχασαν ούτε μια ημέρα. «Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι η δημοτική αρχή αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει μόνη της είπα ότι θα το κάνω πρόβλημα και της πολιτείας. Αυτός ήταν ο στρατηγικός μας στόχος, τον οποίο τον καταφέραμε με πάρα πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Γιατί καταλαβαίνετε ότι όταν ένας δήμαρχος, που είναι νεοεκλεγείς, με μια μικρή εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, πρέπει και καλείται, για να μπορέσει να πετύχει το στόχο του, μέσα στις πρώτες 35 ημέρες να δει τον Πρωθυπουργό, να δει 3 φορές τον Υπουργό Εσωτερικών, μια φορά τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, καταλαβαίνετε ότι δεν αφήσαμε να πάει χαμένη καμία ημέρα. Σκεφτείτε πάνω σε αυτό τις συναντήσεις, τα τηλέφωνα, τις συσκέψεις που έχουν γίνει και που πολλές από αυτές δεν έχουν βγει και στη δημοσιότητα γιατί δεν ωφελούσαν να βγουν. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι για τους δύο δυόμισι μήνες από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολούμασταν με το πρόβλημα αυτό.

Όμως αυτό που επετεύχθη ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και ό,τι καλύτερο υπήρχε και για τη Λευκάδα σχετικά με το πρόβλημα που βίωνε αλλά και για τους Λευκαδίτες με τη μη αύξηση των δημοτικών τελών. Έγινε μια εξ ορθολογική προσπάθεια κωδικό κωδικό έτσι ώστε να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, γιατί δεν έχουμε μόνο να καλύψουμε τα παραγόμενα για το 2020 απορρίμματα, είχαμε να πληρώσουμε και τη διαχείριση 10-12 χιλιάδων τόνων που έρχονταν από το 2019. Άρα έπρεπε με τα χρήματα μιας χρονιάς να καλύψουμε και αυτόν τον παράγοντα».

Σχετική με την αντίθετη άποψη της παράταξης του Διαύλου και τη συμμετοχή στο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων άσχετα από την αύξηση των δημοτικών τελών ο κ. Χαράλαμπος Καλός είπε: «Έξω από το χορό πολλά τραγούδια γνωρίζει ο καθένας μας. Στην πρώτη σύσκεψη που είχε γίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με όλους τους επικεφαλής η πρόταση του κ. Γληγόρη είναι ότι θα πρέπει να κατευθυνθούμε ως μοναδική λύση να πιέσουμε την πολιτεία να βγάλει το περιβόητο εντέλλεσθε προς το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. Για το θέμα της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση ανάγκης θα πω ότι εγώ το έθεσα στο τραπέζι στις 5 ή 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία και του Βουλευτή Λευκάδας του κ. Καββαδά,  στον Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Θεοδωρικάκο. Όμως, κ. Κουνιάκη, η πολιτεία δεν κηρύσσει τόσο εύκολα έναν δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Γιατί υπάρχει και το πολιτικό κόστος σε αυτό. Θέλω να πω λοιπόν ότι και για το εντέλλεσθε που πίεζε ή κατευθυνόταν ως μοναδική λύση ο κ. Γληγόρης, δεν εξαρτιόταν από εμάς. Άρα καλά τα λέμε ότι με ένα εντέλλεσθε θα ανοίξουν οι πόρτες του ΧΥΤΑ Παλαίρου, γιατί προσέξτε το εντέλλεσθε ήταν για να πάνε στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Ενώ λοιπόν εμείς αυτό το καταφέραμε χωρίς το εντέλλεσθε, χωρίς να ανοίξει μύτη να το πω έτσι, χωρίς δηλαδή την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη συνέχεια η άποψη του κ. Γληγόρη είναι ότι αυτά τα δεμάτια, τα απορρίμματά μας έπρεπε να πάνε να επεξεργαστούν στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Το κόστος θα ήταν υπερδιπλάσιο για τον δημότη της Λευκάδας. Στο μεσοδιάστημα από την εκλογή μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων είχαν έρθει 3 εταιρείες και είχαν πάρει δείγματα, το 65% ήταν για ταφή. Δηλαδή θα τα πηγαίναμε στα Γιάννενα για να ανακτηθεί μόνο το 35% και το υπόλοιπο 65% να το πηγαίναμε να το θάβαμε. Αυτό, λοιπόν, με ένα υπερδιπλάσιο κόστος ήταν η πρόταση του κ. Γληγόρη. Αρχικά. Γιατί όταν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κουβεντιάσαμε για τη δημιουργία του μικρού φορέα, του ΦΟΔΣΑ Ακτίου-Βόνιτσας, Λευκάδας και Μεγανησίου, η κατεύθυνσή του ήταν ότι θα έπρεπε να πάμε με το μελλοντικό εργοστάσιο του Αγρινίου. Εκεί οφείλω να ομολογήσω ότι κι εγώ δεν αντελήφθη ποια από τις δύο προτάσεις είναι αυτή η οποία κυριαρχεί στην παράταξη του κ. Γληγόρη».

Σχετικά με την άποψη για τη λανθασμένη χωροθέτηση του εργοστασίου της ΜΟΠΑΚ στον χώρο της χωματερής ο κ. Δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε: «Προβληματισμοί υπάρχουν σε όλους μας. Γιατί όταν έχεις π.χ. διαβεβαιώσεις ότι τα δεμάτια για δύο δυόμισι χρόνια δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα και δημιουργούν μέσα σε 10-11 μήνες, όταν μέσα σε αυτό θα αναπτυχθεί μια μονάδα επεξεργασίας την οποία δεν την έχουμε δει ποτέ -είναι μια μικρογραφία των δυο μεγάλων μονάδων- καταλαβαίνουμε ότι αυτό δημιουργεί μια ανησυχία σε σχέση με την επεξεργασία του οργανικού. Αυτό είναι που μυρίζει, αυτό είναι που δημιούργησε και το πρόβλημα με τα δεμάτια. Άρα, όλοι έχουμε κάποιες ανησυχίες για να μην δημιουργηθεί κάποια όχληση στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως, μεγαλύτερη όχληση από αυτή η οποία συνέβαινε τα τελευταία πολλά χρόνια με το θάψιμο των απορριμμάτων στο χώρο της έκτασης αυτής, δίπλα από τα σχολεία, δίπλα από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δίπλα από τη μαρίνα, απέχει παρασάγγας από την όποια πιθανή περιβαλλοντική όχληση μπορεί να έχει η λειτουργία του εργοστασίου. Εγώ σε αυτό το σημείο έχω επιμείνει πάρα πολύ και με τις 2 εταιρείες οι οποίες έχουν υποβάλλει πρόταση. Έχει τύχει να παραστώ στη συνεδρίαση που εξετάζει τις δυο προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και είδα κι εγώ ότι από τα στάνταρ που έχει βάλει ο μελετητής οι προτάσεις για την καλή επεξεργασία του οργανικού μέρους των απορριμμάτων, είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε βάλει εμείς ως πολύ καλές διασφαλίσεις, ως προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία του εργοστασίου. Αυτό με κάνει κι εμένα να μην ανησυχώ ιδιαίτερα. Αλλά από την άλλη μεριά η εναλλακτική δεν ειπώθηκε με σαφή τρόπο, γιατί πολύ απλά δεν αλλάζεις τη στρατηγική σου, την τακτική σου. Η στρατηγική μας, που ήταν η συνδιαχείριση των απορριμμάτων μας, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν παράγοντα, κανενός Υπουργείου».

Για το Θέατρο της Λευκάδας και πόσο κοντά είναι η Λευκάδα στο να αποκτήσει έναν χώρο αντάξιο της πολιτιστικής της παρακαταθήκης ο κ. Χαράλαμπος Καλός είπε ότι το πρώτο έγγραφο με ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» που έφυγε από το γραφείο του αφορούσε την παραχώρηση της έκτασης του παλαιού αιγιαλού στο συγκεκριμένο τμήμα του Θεάτρου. Έγινε με συντεταγμένο τρόπο, βγήκε ένα τοπογραφικό με ημερομηνία 27/8, του οποίου τα γεωγραφικά όρια ήταν ίδια ακριβώς με την χάραξη αιγιαλού και παραλίας από την Κτηματική Υπηρεσία. Αμέσως, γιατί να μη ξεχνάμε ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν 31/10, οι κινήσεις έγιναν προς την παραχώρηση αυτού του χώρου από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

Από την πρώτη στιγμή έγινε κοινωνός -και στο έγγραφο αυτό που μνημονεύω- και ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, κάτι το οποίο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα πω εγώ για ποιον λόγο δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει έγγραφο της προηγούμενης δημοτικής αρχής που δεν κάνει συμμέτοχο και τον Βουλευτή Λευκάδας, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων. Καταλάβαινα ότι παρόλο που για εμάς ήταν αυτονόητη η παραχώρηση καθότι υπήρχε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, καθότι εμείς αναγνωρίσαμε ότι η λιμνοθάλασσα έχει αιγιαλό και παραλία για να νομιμοποιήσουμε το κτήριο, ασχέτως αν η άποψη η δική μου είναι ότι δεν έχει -και τότε δεν το είχα ψηφίσει-, δηλαδή εμείς δώσαμε δικαιώματα στο συγκεκριμένο χώρο στο ελληνικό δημόσιο, καθότι υπάρχει κι ένα ημιτελές κτήριο, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος 6.000.000 να χαθούν, καθότι υπάρχει πρόστιμο προς την Περιφέρεια 3.500.000 για το χώρο του Θεάτρου, δεν θα ήταν εύκολο. Κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, γνωστοί και σε μένα και στον κ. Καββαδά, κάτω από τη Γενική Γραμματεία, και πολύ κάτω από τον Υφυπουργό, έβαζαν κάποιες ενστάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας τραγέλαφος, να χρειάζεται όλοι να παρεμβαίνουμε είτε με παραστάσεις εκεί, όπως έκανε πιο συχνά λόγω του ότι είναι και στην Αθήνα ο κ. Καββαδάς, είτε με έγγραφα από τη μεριά τη δικιά μου, να φτάσουμε στην αυτονόητη κατά τη δική μας άποψη, παραχώρηση του χώρου στις 20 Δεκέμβρη. Και θα σας πω ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ως θέμα «αυτοδίκαιη διάθεση του δημόσιου κτήματος ΑΒΚ134 στο Δήμο Λευκάδας.

Αυτό ξεπεράστηκε. Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο ακόμα δεν το έχουμε ξεπεράσει, σήμερα πάλι μίλαγα με τη Διαχειριστική Αρχή στην Κέρκυρα γιατί είμαστε σε μια σχεδόν καθημερινή επικοινωνία. Είναι το ζήτημα της επικαιροποίησης των μελετών για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο θέατρο. Εδώ θα πω ότι αυτή η προσπάθεια της επικαιροποίησης θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Έγινε μια προσπάθεια μαζέματος του όλου ζητήματος του Θεάτρου, πλην όμως δεν προχώρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή στην επικαιροποίηση, δηλαδή στο τι σύγχρονο υπάρχει για να μπορέσει να ενταχθεί το θέατρο στην πρόσκληση σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι οποίες υπάρχουν πλέον για τα συγκεκριμένα θέατρα. Εκεί καταβάλλεται μια προσπάθεια από την πλευρά τη δική μας γιατί είναι και ζητήματα που δεν είναι γνωστά στον πολύ κόσμο και θα πει κάποιος τόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτή η μελέτη; Το θέμα είναι ότι υπάρχει δυσκολία στην πληρωμή του μελετητή. Κι εκεί ακριβώς προσπαθούμε κάθε μέρα να βρούμε τη λύση. Μπορώ να πω ότι αρχίζω και γίνομαι αισιόδοξος».

Ο κ. Καλός ρωτήθηκε μετά από παραίνεση ακροατή για την φωτογράφιση του πρώην Δημάρχου στην πλατεία Αγίου Μηνά που βρίσκεται υπό κατασκευή. Ο νυν Δήμαρχος είπε ότι η Διοίκηση έχει συνέχεια. «Ποτέ κανένας δεν ισχυρίστηκε, όλες τις τελευταίες δεκαετίες, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν παρήγαγε κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά από το να προσπαθούμε να υπερασπιστούμε ένα έργο για το οποίο κριθήκαμε πριν από επτά μήνες, γιατί η παράταξη του κ. Δρακονταειδή κατέβηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου προφανώς όχι με αυτά που υποσχόταν ότι θα κάνει αλλά σαν κύριο «όπλο» της ήταν το έργο το οποίο είχε παράξει. Αυτό για τον Α ή Β λόγο κρίθηκε ως μη επαρκές για τον κόσμο της Λευκάδας. Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει. Το με ποιο τρόπο θα προσπαθήσει η κάθε μια παράταξη, η απελθούσα εν προκειμένω, να «υπερασπιστεί» το έργο της  αυτό εντάξει μπορώ να πω ότι είναι στη διακριτική της ευχέρεια, αλλά το να παρευρίσκεται στην κατασκευή ενός έργου το οποίο είχε δρομολογηθεί επί των ημερών της νομίζω ότι δεν δημιουργεί και τις καλύτερες των εντυπώσεων και σε κάθε περίπτωση είναι και κάτι πρωτοφανές. Δηλαδή η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Αραβανή έκανε κάτι αντίστοιχο σε κάποιο έργο; Πήγε να φωτογραφηθεί στον ΣΜΑ που των ημερών της είχαν εγκατασταθεί;

Για το πρόβλημα των ανεπιτήρητων αναπαραγωγικών ζώων που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην ορεινή Λευκάδα ο κ. Καλός είπε ότι αναμφισβήτητα είναι ένα μεγάλο στοίχημα και είναι πολύ δύσκολο πρόβλημα στην επίλυσή του. «Η πρώτη φάση του πλάνου μας δεν είχε επιτυχές αποτέλεσμα. Έχουν στηθεί δυο παγίδες που με όποιον παράγοντα κι αν μίλησα θεωρούσαν και θεωρούν ότι είναι απαραίτητες για να συλληφθούν αυτά τα ζώα, πλην όμως το αποτέλεσμα δεν μας έχει δικαιώσει μέχρι στιγμής. Υπάρχει και δεύτερο και τρίτο πλάνο το οποίο με το ξεκίνημα του νέου χρόνου, μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο τον κ. Ζουριδάκη, θα το ενεργοποιήσουμε. Θα σας πω ότι και σε αυτό το θέμα θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο. Εγώ έχω πάει στην Αθήνα στο Υπουργείο και στις αποθήκες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Τμήματος Κτηνιατρικής, έχω δει τα αναισθητικά όπλα τα οποία έχουν αποσυρθεί από την αγορά, κάτω από κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις, που δεν εξαρτώνται από εμάς το τονίζω, δύναται να συγκροτηθεί μια ομάδα κρούσης. Είμαι προς αυτή την κατεύθυνση, δεν ξέρω αν θα το καταφέρω γιατί σας λέω ότι δεν εξαρτάται από το Δήμο. Υπάρχουν και άλλα συνεργεία τα οποία έχουν προθυμοποιηθεί και γνωρίζουν τα βήματα της δημοτικής αρχής προκειμένου κι αυτοί να συνδράμουν με τις γνώσεις τους την προσπάθεια αυτή. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή γιατί έχουμε αντιληφθεί κι εμείς -όχι τώρα προφανώς- πόσο σημαντική είναι η επίλυση αυτού του προβλήματος για τους κατοίκους της ορεινής Λευκάδας.

Για το Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο Δήμαρχος είπε ότι την περασμένη Κυριακή συγκλήθηκε στο γραφείο του η διαπαραταξιακή και διευρυμένη επιτροπή, στην οποία είναι και ο Βουλευτής Λευκάδας, κ. Θανάσης Καββαδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ανδρέας Κτενάς, οι επικεφαλής των παρατάξεων, κ.κ. Σολδάτος και Δρακονταειδής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης. «Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, πάρθηκαν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η τελευταία απόφαση της Συγκλήτου που ξεκαθαρίζει το τοπίο είναι σύμμαχός μας. Και η δική μου εκτίμηση και των υπολοίπων είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, ότι θα δημιουργηθεί η Σχολή αυτή, αλλά δεν θέλουμε μια σχολή χωρίς σφραγίδα. Θέλουμε μια Σχολή που να παράγει γνώση, να παράγει επιστήμονες, να παράγει υπεραξία για τον τόπο μας».

Όσον αφορά το Διοικητήριο και την αίτημα της Περιφέρειας για παραχώρηση επιπλέον χώρου ο κ. Καλός ανέφερε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες καθώς ο Δήμος έχει κοντά στους 230 υπαλλήλους και η Περιφέρεια 65. Η σχέση χώρων-υπαλλήλων είναι δυσανάλογη καθώς και ο όγκος του κοινού που εξ΄ αντικειμένου εξυπηρετείται. Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι σκέφτεται την ανέγερση ενός νέου δημαρχείου καθώς γνωρίζει ότι θα ανοίξει πρόσκληση για ανέγερση διοικητικών μεγάρων και ο Δήμος Λευκάδας είναι από τους λίγους Δήμους που δεν έχουν δικό τους χώρο.

Μετά από ερώτηση ακροάτριας κατά πόσο σκέφτεται την επανεκλογή του, ο κ. Χαράλαμπος Καλός είπε ότι θέλει να είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος, δίχως να σκέφτεται αυτή τη στιγμή αν θα είναι ξανά υποψήφιος και αν θα επανεκλεγεί.

Κλείνοντας σε ερώτηση για το Τουριστικό Περίπτερο ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη αλλά θέλει να την ανακοινώσει στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Ο κ. Καλός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον κ. Λεωνίδα Πάλμο για την προσφορά του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική Πλατεία και των δώρων στα παιδιά, που συνέβαλαν στην δημιουργία ενός πιο γιορτινού κλίματος στην πόλη της Λευκάδας.

Αρχείο Δημοσιεύσεων