Ακούστε τη συνέντευξη του Δημάρχου Λευκάδας Χαράλαμπου Καλού στον Prisma 91,6

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη μίλησε ο δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, απαντώντας για πρώτη φορά, για το περιστατικό με την ακατάλληλη έκφραση που ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας, ενώ παράλληλα ανέλυσε τα μέτρα ανακούφισης που παίρνει ο Δήμος Λευκάδας για δημότες και επιχειρήσεις.

Για άλλη μία φορά επανέλαβε ότι η έκφραση που ακούστηκε ήταν κατακριτέα και ο ίδιος πρώτα από όλους την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, τοποθετήθηκε και είπε ότι η έκφραση αυτή είναι καταδικαστέα και κατακριτέα από όπου κι αν προέρχεται.

“Αυτό προφανώς ο κύριος Δρακονταειδής δεν θέλει να το θυμάται και εμμένει στο ζήτημα των ανακοινώσεων. Γνωρίζω πολύ καλά ότι την τελευταία εβδομάδα τόσο εγώ, όσο και άλλοι συνεργάτες μου και αναφέρομαι στον κύριο Λιβιτσάνο, στοχοποιήθηκαν. Πρωτίστως στοχοποιήθηκα εγώ, το γνωρίζω πάρα πολύ καλά, όπως επίσης ξέρω ότι το όνομά μου και η υπόληψή μου διασύρθηκε από συγκεκριμένους κύκλους όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες.

Παρότι το γνώριζα, εγώ προτίμησα να κινηθώ θεσμικά, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του προεδρείου, που αποτελείται από τρία πολύ αξιόλογα άτομα, τον κ. Ρόκκο, τον κ. Γληγόρη Παναγιώτη και τον κ. Γληγόρη Χρήστο, και προέβη στις ακόλουθες κινήσεις υποστηρίζοντας το προεδρείο, το οποίο πρέπει να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι έχει την ευθύνη λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Αμέσως διέθεσα τον ειδικό μου συνεργάτη στην υπηρεσία του προεδρείου, στείλαμε το πρώτο e-mail προς την Cisco, την εταιρεία που μέσω της ΚΕΔΕ μας διέθεσε την εφαρμογή για να γίνει τηλεδιάσκεψη την Μεγάλη Τετάρτη. Επίσης, επειδή στην ανακοίνωση του ο κ. Δρακονταειδής μιλάει για 8 χαμένες μέρες, ας μην ξεχνάμε ότι από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα δεν μπορείς να βρεις κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα.

Εγώ την Δευτέρα του Πάσχα μίλησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κύριο Παπαστεργίου, καθώς όπως προανέφερα μας παραχώρησαν το πρόγραμμα της τηλεδιάσκεψης, και μου παραχώρησε το όνομα του υπεύθυνου το οποίο αμέσως έδωσα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον ειδικό μου συνεργάτη και στείλαμε και δεύτερο email όπου μας απάντησε ζητώντας μας επιπλέον χρόνο να επεξεργαστεί το βίντεο και να δει τι πληροφορίες μπορεί να παράσχει στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

Τόσο εγώ όσο και ο κύριος Λιβιτσάνος επιλέξαμε να μη βγάλουμε μία ανακοίνωση ώστε να υπάρχουν ανακοινώσεις και από τις επτά παρατάξεις, με τον κόσμο να νομίζει πως στο δημοτικό συμβούλιο κοροϊδευόμαστε και αυτομαστιγωνόμαστε μεταξύ μας.

Ο κόσμος περιμένει από το Δήμαρχο να συνδράμει στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και όχι να βγάζει ανακοινώσεις. Πρέπει όμως να πω ότι είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους κύκλους δεν είναι ο δήμαρχος αυτός ο οποίος εκστόμισε αυτή την έκφραση, καθώς σύμφωνα και από τις διαβεβαιώσεις που είχα από όλους τους συνεργάτες μου και από τον κύριο Λιβιτσάνο και από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων μας που συμμετείχαν στην τελευταία συνεδρίαση, δεν είναι κανένας από αυτούς.

Η κατεύθυνση από την μεριά τη δική μου προς το προεδρείο -και μπορούν να το επιβεβαιώσουν και τα τρία εκλεκτά μέλη- ήταν μόνο μία, η διαλεύκανση και η παράκληση να είναι ομόφωνες αποφάσεις για να μην αμφισβητείται από κανέναν και χαίρομαι πάρα πολύ που μετά από πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κ. Ρόκκου, υιοθετήθηκε η πρώτη πρόταση για να καλεστούν όλοι οι επικεφαλής το Σάββατο σε μία μεγάλη αίθουσα και να προβεί το προεδρείο στην προβολή του επίμαχου υλικού της τηλεδιάσκεψης, πρόταση του προέδρου από την πρώτη συνεδρίαση του προεδρείου που δεν είχε γίνει αποδεκτή.”

Απαντώντας στην αναφορά της ανακοίνωσης του κυρίου Δρακονταειδή για την αλλαγή στάσης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ως προς την παραχώρηση του βίντεο μετά από αίτημα του, λέγοντας πως ενώ αρχικά είπε ότι θα το παραδώσει, στην συνέχεια με γραπτή του απάντηση είπε ότι θα το αποφασίσει το προεδρείο και στο τι μεσολάβησε για την αλλαγή στάσης του, απάντησε ότι ο κύριος Δρακονταειδής σε τρεις παρεμβάσεις του στο πρόσφατο δελτίο τύπου αφήνει υπονοούμενα ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

“Εκείνο το οποίο εγώ γνωρίζω, γιατί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι καθ’ ύλην αρμόδιος να πει, είναι ότι σε συνομιλίες που είχε με τα υπόλοιπα δύο μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου δεν υπήρχε ομοφωνία, είναι τόσο απλό.

Ούτως ή άλλως κοντός ψαλμός αλληλούια, ωστόσο με λυπεί ένα πράγμα. Η παράταξη του κυρίου Δρακονταειδή και ο ίδιος προσωπικά, έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν, γιατί νομίζω ότι η απρεπής έκφραση που ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο είναι καταδικαστέα από όλους μας και από όλη την κοινωνία, τη στιγμή που μίλαγε τον εαυτό του ως δημοτικό σύμβουλο και την παράταξη στο σύνολο της θιγμένη από το συμβάν αυτό.

Στην προσπάθεια όμως που γίνεται προκειμένου να συντηρηθούν κάποια πράγματα στην επικαιρότητα χρησιμοποιούνται κάποιες εκφράσεις που δεν ταιριάζουν με την αυτοδιοίκηση.”

“Εγώ προσωπικά ως δήμαρχος Λευκάδας στην αναφορά της ανακοίνωσης ότι δεν υπήρξε καταδίκη μέχρι κι αν υπάρξει θα είναι αργά, θέλω να πω ότι δεν θα πάρω υποδείξεις από τον οποιοδήποτε πότε θα εκτιμήσω ότι πρέπει να κάνω μία δημόσια ανακοίνωση ή παρέμβαση.”

Σχολιάζοντας μάλιστα την αναφορά της ανακοίνωσης που λέει: ” Όποιος κι αν είναι, θέλουμε να αποκαλυφθεί μπροστά στους πολίτες και να παραδοθεί στη χλεύη τους. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη τιμωρία του!“, είπε ότι θεωρεί πως η συντριπτική πλειοψηφία και του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και της κοινωνίας της Λευκάδας όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτούς τους χαρακτηρισμούς, αλλά μας γυρίζουν σε άλλες εποχές.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και ευπαθείς ομάδες και τις παρατηρήσεις που έχουν ακουστεί ότι δεν είναι ικανοποιητικά και πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ο δήμαρχος Λευκάδας υπογράμμισε ότι επειδή και ο ίδιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, “ανεξάρτητα αν έχω την ιδιότητα του δημάρχου, πιστέψτε με μπορώ να κατανοήσω πλήρως μέσα από την κτηνιατρική κλινική που συντηρεί η σύζυγός μου και με το τι γίνεται στην αγορά, έχω πλήρη εικόνα και μπορώ να καταλάβω από πρώτο χέρι τις άμεσες επιπτώσεις και ανησυχίες των επιχειρηματιών αλλά και των δημοτών.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που λειτουργεί μέσα σε πλαίσια και κανόνες. Μπορεί σε κάποιους αυτά τα πλαίσια και κανόνες να είναι αρεστοί μπορεί σε κάποιους άλλους να μην είναι και αυτό το λέω γιατί μία δημοτική αρχή οφείλει να κοιτάζει τους δημότες στα μάτια και να τους προτείνει πράγματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν.

Για να γίνω πιο σαφής μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεσμευόμαστε από κάποιες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε αποφάσεις απαλλαγής ή αναστολής είσπραξης και εμείς σε όλες πλην μιας πήραμε απαλλαγή, μία πρόταση της Δημοτικής Αρχής που υιοθετήθηκε, είναι όμως δεσμευτικό για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και αυτό θέλω να γίνει απόλυτα κατανοητό ως προς το χρόνο. Πιθανότατα γιατί μετά τον πρώτο στόχο που ήταν να μείνουμε ζωντανοί, εκτιμώ ότι πήγαμε καλά και σαν Λευκάδα και σαν Ελλάδα, οφείλουμε να μείνουμε και οικονομικά όρθιοι.

Πιθανότατα στην πορεία να μας δοθεί η δυνατότητα συνολικά στους δήμους, να επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα εφαρμογής αυτών των μέτρων.

Εγώ από την πρώτη συνάντηση που έγινε με τους επικεφαλής προσπάθησα να υπάρχει μία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα μέτρα. Σε αυτή τη συνάντηση ανταποκρίθηκαν οι κ.κ. Σολδάτος, Δρακονταειδής και Βεροιώτης.

30/3 ο κύριος Δρακονταειδής μας κοινοποιεί και παράλληλα δίνει στη δημοσιότητα, να ισχύσουν τα μέτρα από 1η Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου. Για άλλη μία φορά εξηγώ ότι υπάρχει η δέσμευση βάσει συγκεκριμένων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Μεσολαβεί η επίσημη τοποθέτηση του πολιτικού φορέα που εκφράζει τον κύριο Δρακονταειδή πέντε Απριλίου, στη συνέχεια επανέρχεται ο κύριος Δρακονταειδής με την πρόταση του πολιτικού του φορέα, όλα αυτά τα οποία ήταν μέχρι 30 Ιουνίου να πάμε μέχρι 31/12 του 2020. Ο ίδιος επειδή έχει διατελέσει σε θέση ευθύνης γνωρίζει, ότι δεν μπορούμε στον επόμενο έλεγχο της αποκεντρωμένης να εγκριθούν αυτές οι αποφάσεις.

Πιστέψτε με για εμένα θα ήταν πολύ εύκολο να πω, γνωρίζοντας ότι θα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πού είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός των αποφάσεων μας, τα μέτρα να παραταθούν μέχρι 31/12/21 καθώς τόσο εκτιμάται θα διαρκέσει η κρίση.

Δεν θα ήμουν ήρωας τότε στα μάτια των 22.000 συμπολιτών μας γνωρίζοντας ότι τα μέτρα δεν θα εγκριθούν; Τόσο εγώ όμως, όσο και αυτή η Δημοτική Αρχή, πορεύεται πάντα με βάση το τι μπορεί να πάρει σαν απόφαση.

Μάλιστα μέσα σε αυτά τα πλαίσια θέλω να σας πω ότι πήραμε 13 μέτρα, είπαμε ότι είναι η πρώτη δέσμη μέτρων, βλέποντας την εξέλιξη και το τι περιθώρια θα έχουμε στην πορεία, αυτό είναι δέσμευση και το είπα στο δημοτικό συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και τώρα ότι θα πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο μπορούμε, πάντα μέσα σε νόμιμα πλαίσια και που να αντέχει ο προϋπολογισμός μας και αυτό σας το λέω γιατί νιώθω μία πικρία.

Δήμος πρωτεύουσας γειτονικού μας νομού, πήρε τέσσερα από αυτά τα 13 μέτρα που πήραμε εμείς, με ομόφωνη απόφαση, μέσα στο πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος, με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και βγήκε και το Επιμελητήριο και επικρότησε την απόφαση.

Εμείς παίρνουμε 13 μέτρα, προφανώς δεν είναι ισάξιας επίδρασης στους δημότες, προσπαθώντας όμως να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και έχουμε στηθεί στον τοίχο από κάποιες παρατάξεις και μάλιστα έγινε προσπάθεια να απαξιωθούν αυτά τα 13 μέτρα, κάνοντας κάποιες πράξεις όπως ο μπακάλης της γειτονιάς μας,  λέγοντας πως 120.000 ευρώ είναι η ελάφρυνση στους δημότες είμαστε 22.000 δημότες άρα από 5 ή 6 ευρώ στον καθένα, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να λέγονται από χείλη αυτοδιοικητικού που έχει ασκήσει εξουσία.

Άλλη γειτονική πρωτεύουσα άλλου νομού παίρνει πέντε από τα 13 μέτρα που παίρνουμε εμείς. Εγώ δεν λέω ότι ο Δήμος Λευκάδας είναι το πρότυπο, αλλά θέλω να περάσω ένα μήνυμα στους δημότες του τόπου μας, μία δέσμευση ότι ο Δήμος Λευκάδας θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία μπορεί να πάρει κοιτώντας τους δημότες στα μάτια, όχι κοροϊδεύοντας τους, λαϊκίζοντας πάντα στα μέτρα του προϋπολογισμού μας.

Πρέπει να εκφράσω για άλλη μία φορά την αγωνία μου καθώς τα έσοδα Μαρτίου, ήταν πεσμένα στο δήμο μας κατά 60%, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου τρέχει με -70%, για να μην υπολογίσω τις πολύ μεγάλες μελλοντικές επιπτώσεις στις εισπράξεις του δήμου, από παραλίες, τραπεζοκαθίσματα και μία άλλη σειρά πόρων πού στηρίζεται η τοπική οικονομία και της Λευκάδας και των Ιονίων Νήσων.

Αντιλαμβάνεστε ότι από τη μία μεριά πρέπει να κοιτάζουμε τους δημότες στα μάτια για να δούμε πως θα τους ελαφρύνουμε, από την άλλη μεριά όμως θα πρέπει και το καράβι που λέγεται Δήμος να μην βουλιάξει και με θλίβει όταν άλλη δημοτική παράταξη, που κάποιες φορές χρησιμοποιεί λαϊκίστικες κορώνες λέγοντας ότι σε ένα προϋπολογισμό του δήμου 60 εκατομμυρίων ευρώ, οι φοροελαφρύνσεις είναι 20.000 ευρώ.

Επιτρέψτε μου να πω ότι είχα την πεποίθηση ότι δημοτικός σύμβουλος ο οποίος κάθεται για έξι συναπτά έτη στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου γνωρίζει τι είναι προϋπολογισμός.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των επιχειρηματιών και με την ευκαιρία που μου δίνετε μεταφέρω και εγώ την αγωνία μου σε αυτούς. Γίνεται συντεταγμένα μία μεγάλη προσπάθεια στα Ιόνια νησιά, καθώς δεν μπορεί η Λευκάδα μόνη της να σηκώσει το λάβαρο της Επανάστασης, όπως υπαινίχθηκε επικεφαλής δημοτικής κίνησης σε πρόσφατη συνέντευξή σας, καθώς ο κύριος Δρακονταειδής είπε ότι εγώ δεν επιθυμώ να τα χαλάσω με την κυβέρνηση και είμαι ένα πειθήνιο όργανο και πορεύομαι με ό,τι αποφάσεις παίρνει.

Πρέπει να πω λοιπόν ότι συλλογικά τα δύο θεσμικά μας όργανα είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, στην οποία μετέχει και ο ίδιος και έχουν τεθεί πάρα πολλά ζητήματα διεκδίκησης από πλευράς Ιονίων νήσων προς την Πολιτεία, και το ανώτατο συλλογικό μας όργανο το οποίο είναι η ΚΕΔΕ. Σε προσωπική επικοινωνία που είχα με τον υφυπουργό κ Λιβάνιο, τονίστηκε η ιδιαιτερότητα των νησιωτικών-τουριστικών δήμων.

Πρόσφατα μάλιστα διάβασα πως αν αφαιρέσουμε την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της περιοχής ξεπερνά το 95%, στα Ιόνια νησιά προσεγγίζει το 75%, στην Κρήτη το 50% και σε ένα μέσο επίπεδο χώρας το 25%. Με αυτό αντιλαμβάνεστε ότι οι συντελεστές βαρύτητας σε αυτούς τους δήμους είναι πολύ μεγαλύτερες και δίνεται εκεί πολύ μεγάλη μάχη προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε αυτοί οι δήμοι να λάβουν επιπλέον επιχορηγήσεις και προφανώς αυτή η χρηματοδότηση είναι αυτή που θα επιστρέψει σε αυτές τις επιχειρήσεις σαν υποστήριξη.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας ψυχούλα από τη μεριά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών πού είναι ο φορέας που υπαγόμαστε.

Σχετικά με το παράδειγμα των ταμειακών διαθεσίμων που ανέφερε στη συνέντευξή του ο κύριος Δρακονταειδής, είπε ότι όντως ο ίδιος κατά την διάρκεια της θητείας του δεν προχώρησε στην προτροπή της κυβέρνησης να το πράξει. Ξέχασε όμως να πει ότι ο Δήμος Λευκάδας για δύο μήνες που μπορούσε, δεν προέβη σε αυτή την κίνηση, όμως από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους, σε όσους δήμους δεν έδιναν τα ταμειακά τους διαθέσιμα τότε αναγκαστικά και εμείς προβήκαμε σε αυτή την κίνηση.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τους ωφελημένους της ΔΕΠΟΚΑΛ κι αν ο ίδιος πήρε τη γνωμοδότηση του διοικητικού Συμβουλίου ή του διοικητικού προσωπικού της εταιρίας και αν γνωρίζει τα οικονομικά της στοιχεία, είπε ότι όποιος ενδιαφερόμενος έχει άμεσο συμφέρον μπορεί να απευθυνθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

“Η ΔΕΠΟΚΑΛ είναι ένα νομικό πρόσωπο, έχει μία πολύ καλή διοίκηση με αξιολογότατα άτομα, όσον αφορά για τους ωφελούμενους έχει δοθεί απάντηση από τον πρόεδρο του Νομικού προσώπου κ. Ρόκκο, ότι η άμεσοι ή έμμεσοι ωφελούμενοι πλησιάζουν τους χίλιους διακόσιους. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα για όσους ενδιαφέρονται, εκείνο όμως που θέλω εγώ να πω είναι -και δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι υπερήφανο- γιατί δεν είναι μόνο η ΔΕΠΟΚΑΛ με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” που δημοσίως έχω ευχαριστήσει τους εργαζόμενους εκεί, αλλά θα πω ότι και η υπηρεσία πρόνοιας του δήμου Λευκάδας, σχεδόν διπλασίασε τους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου, από 450 πλησιάζουν τους 800 και αισθάνομαι περήφανος σαν δήμαρχος Λευκάδας που οι δύο αυτές υπηρεσίες μπόρεσαν και συνέδραμαν τους συμπολίτες μας με τον οποιοδήποτε τρόπο είχαν ανάγκη.

Και πάλι όμως αισθάνομαι μία πικρία, όταν γίνεται αυτό το έργο στη Λευκάδα τη στιγμή που πάλι σε άλλο δήμο πρωτεύουσας γειτονικού νομού, πήραν στοιχεία από το τι γίνεται στη Λευκάδα για να τα αντιπαραβάλλουν με το τι γίνεται στον τόπο τους, καθώς εκεί οι ωφελούμενοι ήταν περίπου σαράντα, καταλαβαίνετε για τι μεγέθη μιλάμε, οπότε για την κοινωνική μέριμνα που έλαβε στο σύνολο του ο Δήμος Λευκάδας αισθάνομαι περήφανος και το λέω γιατί η εντολή που δόθηκε ήταν να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας, ότι κι αν χρειαστεί, που να έχει ανάγκη και θέλω να εξάρω την πολύ καλή συνεργασία που είχαν οι υπηρεσίες και με τους προέδρους, καθώς υπήρχε προτροπή και πρόταση της κυρίας Ρεκατσίνα να έρθουν σε επαφή, ασχέτως αν το είχαν στο μυαλό τους οι υπηρεσίες, μία πρόταση που υιοθετήθηκε αμέσως, ώστε να μη μείνουμε μόνο στα γνωστά πρόσωπα αλλά οι πρόεδροι που γνωρίζουν καλύτερα καταστάσεις στα χωριά μας να βοηθήσουν επιπλέον συμπολίτες μας.

Σχετικά με ένα συντεταγμένο σχέδιο εισόδου τουριστών στο νησί, με ή χωρίς Ιατρικό διαβατήριο, είπε ότι “αυτό το θέμα μας έχει απασχολήσει σε επίπεδο δημάρχων στα Ιόνια νησιά, καθώς κατά γενική ομολογία τα νησιά μας έχουν πάει αρκετά καλά.

Ειδικά για τη Λευκάδα είχαμε μόλις ένα κρούσμα, που είχε αίσια έκβαση και χαιρόμαστε, για αυτό μας προβληματίζει. Είμαι σε συζητήσεις, όμως κοιτάζουμε να δούμε και σε επίπεδο πολιτείας πώς θα κινηθεί το θέμα, καθώς όλα τα νησιά είναι τουριστικά και είμαι σε επικοινωνία με συγκεκριμένη εταιρεία για την ανάπτυξη ενός λογισμικού, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία εφαρμογή πού να λαμβάνει στοιχεία ώστε να περάσουμε προς τα έξω ότι η Λευκάδα είναι καθαρή, άρα ερχόμενοι και εσείς στη Λευκάδα καθαροί, θα κάνετε τις διακοπές σας και θα φύγετε καθαροί. Το θέμα είναι προς διερεύνηση, σκοντάφτουμε σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων, θα δούμε πώς θα το ξεπεράσουμε.

Προφανώς μας απασχολεί το ζήτημα όμως ακόμα δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ζήτημα.”

Αναφορικά με το θέμα του τουρισμού, εξέφρασε την συγκράτηση του, καθώς δεν εξαρτάται μόνο από το ποιο είναι το επίπεδο υγείας της Λευκάδας, που δώσαμε αγώνα οι περισσότεροι να το κρατήσουμε σε αυτό το επίπεδο αλλά έχει να κάνει και με αυτούς που έρχονται.

“Σίγουρα έχουμε κάποια πλεονεκτήματα, καθώς και άλλοι φορείς όπως το Επιμελητήριο έχουν κάνει αναφορά στα πλεονεκτήματά μας, καθώς αρκετό μέρος των τουριστών της Λευκάδας είναι Έλληνες, η οδική πρόσβαση είναι κάτι το οποίο φαίνεται να είναι πλεονέκτημα, όμως είναι πολύ πρόωρο για να μπορέσουμε να κάνουμε τις όποιες εκτιμήσεις σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά δεδομένα της Λευκάδας.

Προσωπικά δεν θέλω να σκέφτομαι πως θα κλείσει ο Απρίλης για το δήμο Λευκάδας και το τι έχει να γίνει το Μάιο, καθώς άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που άπτεται των μέτρων, το έχει θέσει ο κύριος Δρακονταειδής και έχει δίκιο σε αυτό, είναι το μεγάλο ζήτημα των ανταποδοτικών. Πρέπει η πολιτεία να άρει την ανταποδοτικότητα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, καθώς με την δεδομένη μείωση των εισπράξεων και των μέτρων αναστολή πληρωμών που έχει αποφασίσει ο κάθε Δήμος, επιπλέον εμείς έχουμε την κληρονομιά των αποθηκευμένων δεματίων και δεν υπάρχει περίπτωση αν δεν αλλάξει αυτό να μπορέσουμε να κλείσουμε στο τέλος του χρόνου τα ανταποδοτικά.

Δίνεται μία μεγάλη μάχη, πιστεύω το υπουργείο θα το ξεπεράσει τουλάχιστον για το 2020 για να μπορέσει να κλείσει ο προϋπολογισμός, καθώς αν δεν αρθεί η ανταποδοτικότητα, είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν θα μπορέσουν να τον κλείσουν.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Αρχείο Δημοσιεύσεων